Blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

Knoopcellen blijken gevaarlijker dan gedacht!

Het inslikken van een knoopcel kan leiden tot onherstelbare schade.  - 

Dat batterijen een gevaar op kunnen leveren is bekend. Het kortsluiten van een batterij kan tot oververhitting of zelfs tot ontploffing leiden. Ook kan het inslikken van een knoopcel tot verstikking leiden. Er is echter nog een gevaar. Het inslikken van een knoopcel kan tot grote schade aan de slokdarm leiden.

Gevolgen
Onderzoek heeft aangewezen dat bij het inslikken van een knoopcel – meestal door een minderjarige – naast verstikking ook tot het verbranden van de slokdarm kan leiden. Deze schade kan onherstelbaar zijn, zeker als dit te laat ontdekt wordt. De schade aan het weefsel wordt veroorzaakt door kortsluiting en/of het vrijkomen van de in de cel aanwezige elektrolyten. Nadat in Nederland het NRC (NRC artikel) en de Volkskrant (Volkskrant artikel), hier eerder over berichtten laat een video van Choice Australia zien wat de effecten van een batterij op weefsel zijn.

 


Batterij gevoede apparatuur
Steeds meer apparaten bevatten een ingebouwde zend- en/of ontvangstfunctie, bv gebaseerd op een Wi-Fi of Bluetooth verbinding. Voorbeelden zijn draadloze oordopjes, maar ook slimme (kamer)thermostaten, afstandsbedieningen van media-apparatuur, verlichting en auto’s.
Apparatuur met een zend- en ontvangstfunctie valt onder de Radio Equipment Directive (RED). Deze richtlijn stelt de essentiële eisen van de laagspanningsrichtlijn (LVD) verplicht zonder toepassing van de spanningsgrenzen die de LVD stelt. Dit vanwege het feit dat dergelijke apparatuur meestal van een (oplaadbare) batterij is voorzien. De energie in dergelijke batterijen kan tot gevaarlijke situaties leiden. Daar is dit nieuwe gevaar van de knoopcellen dus aan toegevoegd. Het is daarom dat de norm EN-IEC 62368-1, welke vaak wordt toegepast om conformiteit met de RED aan te tonen, is uitgebreid met specifieke testen gericht op het onbedoeld vrijkomen van knoopcellen.

Ook andere categorieën van apparaten bevatten knoopcellen. Bijvoorbeeld vrijwel alle apparaten met een ingebouwde klok- of geheugenfunctie, waarbij gegevens (kortstondig) behouden moeten blijven bij onderbreking van de netspanning. Nog een ander voorbeeld betreft elektrische ‘’waxinelichtjes’’, waarbij de knoopcel bij beschadiging van het product eenvoudig vrijkomt. Naast het vrijkomen van knoopcellen uit producten is natuurlijk ook van belang om reserve en oude knoopcellen veilig buiten bereik van kinderen op te bergen. 

Testen
De veiligheidstesten bestaan uit de zogenaamde valproef waarbij het apparaat een val van een bepaalde hoogte moet kunnen weerstaan zonder dat de knoopcel(len) daarbij vrijkom(t)(en). Ook de val van een kogel van 500 gram op het apparaat mag er niet toe leiden dat één of meer knoopcellen uit het apparaat loskomen. Voor afstandsbedieningen komt daar nog een zogenaamde crushtest bij. Verder dient het batterijcompartiment alleen geopend te kunnen worden met behulp van gereedschap of een handeling waarbij twee handen nodig zijn.
Al deze testen en maatregelen moeten er toe leiden dat jonge kinderen niet het slachtoffer worden van de gevaarlijke “bijwerkingen” van knoopcellen.

DARE!! Services heeft deze testen al toegevoegd aan het scala aan benodigde testen. Hierbij zijn inderdaad al de eerste gevallen naar voren gekomen waarbij knoopcellen onbedoeld uit het apparaat vrij konden komen. De additionele testen zijn dus zeker niet overbodig!

Terug naar overzicht