Nieuwsbrieven

Gebeurtenissen bij Kiwa Dare worden gecommuniceerd via een nieuwsbrief. Deze wordt gemaild naar geïnteresseerde en gedeeld via onze kanalen. Inschrijven op onze nieuwsbrief?  klik hier.

Team Eindhoven wint opnieuw met Stella ERA!

Zonneauto sleept voor de vierde maal de eerste prijs in de wacht!

Op 23 oktober 2019 is het team van de TU Eindhoven opnieuw tot winnaar van de Bridgestone World Solar Challenge in Australie uitgeroepen. Het was de vierde maal dat het team deze prijs in de cruiser klasse, de klasse voor gezinsauto's, binnen wist te halen. Het was ook de vierde maal dat DARE!! het team op het gebied van productveiligheid en EMC heeft ondersteund.

Pech
In eerste instantie leken de kansen voor het team niet groot. Tijdens het vervoer van Nederland naar Australië raakte zonnepanelen van de auto beschadigd. Dit cruciale onderdeel van een zonneauto was ter plekke niet eenvoudig te repareren. De gezamenlijke inspanning van een aantal partners maakte het echter mogelijk op tijd een nieuw op maat gemaakt paneel in Darwin te krijgen. Met de herstelde zonnepanelen beschikte het team weer over de benodigde energiebron voor de zonneauto.

Uitdaging
Na het pechgeval waren er ook andere uitdagingen. Zo was het in eerdere edities toegestaan de accu tussentijds onbeperkt bij te laden. Deze laatste editie was dat beperkt tot maximaal twee keer. Dit hield in dat er in de langste etappe meer dan 1.000 km op 1 lading gereden moest worden! Dit jaar zorgde ook de harde wind, die het team uit Twente ook parten speelde, voor moeilijke omstandigheden.

Race
Opnieuw is het Stella team van de Technische Universiteit Eindhoven met de Stella Era als eerste geëindigd! Deze editie kwam het team na een race over 3.000 kilometer weliswaar niet als eerste over de finish – het team werd derde, maar door het totaal aan punten op andere aspecten werd de eerste plek toch veiliggesteld. Daarmee is het de vierde keer dat het team deze prestigieuze race wint. De andere aspecten waren het verbruik per passagierkilometers. Waarmee bekeken werd hoeveel personen hoeveel kilometer in de zonneauto hebben afgelegd. De Stella Era bod plaats aan vier personen zodat het mogelijk was een groot aantal kilometers te scoren en daarmee een ongeëvenaarde efficiëntiescore neer te zetten. Daarnaast telden praktische bruikbaarheid, innovatie en comfort mee in de score.

Bijdrage DARE!!
Nadat in de Challenger klasse de zonneauto van Twente was omgewaaid en de wagen van Delft afgebrand, was het aan Eindhoven om voor Nederland toch nog een resultaat neer te zetten. DARE!! heeft een belangrijke bijdrage geleverd door mee te denken over de Productveiligheid en het meten van de Elektromagnetische Compatibiliteit (EMC). Rob Wouters - expert op het gebied van productveiligheid en in het bijzonder automotive aandrijflijnen - heeft nu ook voor de vierde maal een Stella team ondersteund! In de anechoische ruimte bij DARE!! in Woerden is de EMC van het voertuig gemeten die het voor het team mogelijk maakte verbeteringen door te voeren.

Nederlandse deelname
Hoewel de oorzaak van de brand in de Nuna nog niet bekend is gemaakt, zou dit goed te maken kunnen hebben met wrijving. Waarschijnlijker is echter een probleem in de elektrische installatie. In dat geval plaatst het de bijdrage van DARE!! direct weer in een bijzonder licht!

Trots
Geweldig dat het “team to beat” de verwachtingen opnieuw heeft weten waar te maken! Trots op het team; Trots op Stella Era; Trots op de bijdrage van DARE!!
Zie ook: https://www.dare.nl/learning-centre/nieuwsbrief48


Terug naar nieuwsbrief Nr. 49- DARE!! Nieuwsbrief Winter 2019

Naar het overzicht van eerdere nieuwsbrieven