Nieuwsbrieven

Gebeurtenissen bij Kiwa Dare worden gecommuniceerd via een nieuwsbrief. Deze wordt gemaild naar geïnteresseerde en gedeeld via onze kanalen. Inschrijven op onze nieuwsbrief?  klik hier.

Uitbreiding Scope DARE!! Calibrations

Antenne VSWR & Antenne symmetrie

DARE!! Calibrations heeft haar accreditatie kalibratie-scope verder uitgebreid. De Raad voor Accreditatie (RvA) heeft hiertoe de verrichtingen beoordeeld.


Uitbreiding

DARE!! Calibrations beschikt al over een uitgebreide scope op het gebied van Elektromagnetische Compatibiliteit. De scope is nu verder uitgebreid met twee nieuwe verrichtingen:

  • Antenne VSWR
  • Antenne symmetrie

EMC-antennes

EMC-antennes onderscheiden zich van vele andere antennes doordat zij normaal gesproken breedbandig zijn. Een bandbreedte tussen de 30 MHz en 3 GHz is geen uitzondering. Er zijn vele antennetypes zoals de Biconilog, de Logper en de Horn antenne. Daar waar een octaaf antenne een hoge efficiëntie heeft, heeft een breedbandantenne het voordeel dat er minder vaak antennes hoeven te worden gewisseld. Dit leidt tot aanzienlijk tijdwinst.

Antenne VSWR

VSWR staat voor Voltage Standing Wave Ratio ofwel de staande golf verhouding. Bij antenne VSWR wordt gekeken naar het deel van het signaal dat de antenne terugkaatst. Daarom wordt deze factor ook wel reflectiecoëfficiënt genoemd. Idealiter wordt 100% van het signaal in de antenne omgezet in elektrisch veld. In de praktijk wordt echter niet meer dan 80% gerealiseerd. De factor kan ook gezien worden als een maat voor de efficiëntie van de antenne. Bij EMC-metingen is het van belang dat het veld dat de norm voorschrijft ook daadwerkelijk wordt gehaald. Dit hangt af van het vermogen dat de versterker op kan wekken, het verlies in de coax-kabel tussen versterker en antenne en de efficiëntie van de antenne. Aangezien hoogfrequentversterkers kostbaar zijn en er een nagenoeg lineair verband tussen vermogen en prijs bestaat, is een efficiënte antenne van groot belang. Daarnaast geeft een slechte antenne VSWR een grotere onzekerheid bij Radiated Emissie metingen. Voor EMC-metingen, in het kader van FCC, dient de VSWR van een Biconilog antenne door een ISO/IEC 17025 geaccrediteerd kalibratie laboratorium te worden vastgesteld.

Antenne symmetrie

Zoals uit het voorgaande al blijkt maakt de antenne een belangrijk deel uit van de testopstelling voor emissie- en immuniteitsmetingen. Daar waar de VSWR een maat voor efficiëntie is, is de symmetrie een maat voor de kwaliteit. De symmetrie van een antenne wordt alleen in de verticale positie gemeten. Dat wil zeggen met de antenne elementen van vloer naar plafond. Het is dan mogelijk de antenne in twee posities op te stellen namelijk 180 graden om de as gedraaid. In de praktijk kunnen hierover vanzelfsprekend afspraken gemaakt worden maar de kans op een foute, lees wisselende opstelling, is groot. Zeker als er door verschillende engineers wordt gewerkt. Daarom is het wenselijk dat er zo min mogelijk verschil tussen de twee opstellingen is. Dit wordt aangeduid met antenne symmetrie. Net als voor de antenne VSWR geldt voor EMC-metingen in het kader van FCC dat ook de symmetrie van een Biconilog antenne door een ISO/IEC 17025 geaccrediteerd kalibratie laboratorium dient te worden vastgesteld.

Belang van de uitbreiding

DARE!! Calibrations richt zich met haar dienstverlening op EMC-laboratoria in Europa en Turkije. Het bedrijf heeft op dit gebied een leidende positie weten te verwerven en heeft diverse gerenommeerde bedrijven als klant. Met de uitbreiding kan DARE!! Calibrations klanten nog beter ondersteunen.

Meer informatie

Voor meer informatie over deze kalibraties neem contact op met Joost van Elburg.


Terug naar nieuwsbrief Nr. 45 - DARE!! Nieuwsbrief Herfst 2018

Naar het overzicht van eerdere nieuwsbrieven