Nieuwsbrieven

Gebeurtenissen bij Kiwa Dare worden gecommuniceerd via een nieuwsbrief. Deze wordt gemaild naar geïnteresseerde en gedeeld via onze kanalen. Inschrijven op onze nieuwsbrief?  klik hier.

Introductie RadiSense 10

Meest nauwkeurige elektrische veldsterkte sensor ter wereld

Op 20 augustus 2018 heeft DARE!! Instruments, met de RadiSense 10 elektrische veldsterkte sensor, de meest nauwkeurige veldsterkte sensor ter wereld geïntroduceerd. Met deze nieuwe RadiSense sensor, verbetert DARE!! Instruments de isotropie naar 2,5 dB. Dit is een grote stap ten opzichte van de concurrentie waarbij de zogeheten anisotropie rond de 10 dB ligt.


Veldsterkte sensoren

Elektrisch veldsterkte sensoren worden gebruikt om het elektrisch veld, veelal tijdens EMC-immuniteitsmetingen, vast te stellen. De nauwkeurigheid van de sensor is belangrijk omdat tijdens EMC-metingen, op basis van deze meting, het vermogen van de signaalgenerator en vermogensversterker wordt geregeld. Daarnaast worden ook anechoische ruimten, door middel van een veldsterkte sensor, geverifieerd (veld uniformiteit). Jarenlang zijn ontwikkelaars van veldsterktesensoren in de weer om de nauwkeurigheid van veldsterkte sensoren te verbeteren. Een parameter bleef echter lang buiten schot:
het isotropisch gedrag van de sensor.

Nauwkeurigheid

De (on)nauwkeurigheid van een veldsterkte sensor wordt bepaald door de lineairiteit, frequentierespons, de temperatuurdrift en, vaak vergeten, de isotropie van de sensor. Eerder heeft DARE!! Instruments al grote stappen gezet op de eerste drie genoemde factoren. Door de sensor te voeden met laserlicht konden de afmetingen worden gereduceerd. Met het toepassen van een bolvormige sensor met zes antenne elementen en een gepatenteerde afschermingsmethode, werd de nauwkeurigheid al sterk verbeterd. Een nieuwe gepatenteerde technologie leidt nu ook op het gebied van de isotropie tot een grote verbetering.

Isotropie

Met de isotropie van een veldsterkte sensor wordt de ongevoeligheid van de sensor, ten aanzien van de positie van de sensor, in het veld bepaald. Dit probleem werd schijnbaar opgelost door de sensor altijd op dezelfde manier in het veld te plaatsen. Dit blijkt in de praktijk echter niet afdoende omdat opgewekte elektrische velden de sensor niet alleen direct vanaf de zendantenne bereiken, maar ook via reflecties in de omgeving worden ontvangen. De eisen die aan anechoische meetkamers worden gesteld laten een fout in de homogeniteit van 6 dB toe. Deze reflecties zijn dus niet te verwaarlozen. De hoek waaronder deze reflecties bij de sensor aankomen, verschilt vanwege de opbouw van de meetkamer, de verschillende frequenties en de daarmee samenhangende verschillen in golflengte.

Aangezien de isotropie een belangrijke bijdrage levert in de algehele meetonnauwkeurigheid, is door de sterk verbeterde isotropie de algehele nauwkeurigheid aanzienlijk verbeterd. De nieuwe sensor is hiermee de meest nauwkeurige sensor die op dit moment op de markt verkrijgbaar is. DARE!! Instruments verwacht daarmee haar voorsprong op het gebied van veldsterkte sensoren verder te verstevigen.

Groot frequentiebereik

Naast de verbeterde nauwkeurigheid werkt de sensor ook over het grootste door DARE!! Instruments geleverde frequentiebereik van 9 kHz tot 12 GHz. Hierdoor is de sensor voor nagenoeg alle EMC-metingen te gebruiken.

Modellen

De RadiSense 10 is beschikbaar in vier verschillende modellen, elk geoptimaliseerd voor een andere toepassing. Hierbij kan gekozen worden tussen optimale bandbreedte, meetsnelheid en isotropie.

  RS10-l RS10-B RS10-S RS10-H
Markt Automotive
Militair
Luchtvaart
Industrie
Telekom
Automotive
Militair
Luchtvaart
Industrie
Telekom

Industrie
Telecom

Industrie
Telecom

Toepassing

Anechoische kamer Recerberation kamer Anechoische kamer Reverberation kamer
Snelheid ++ +++ ++ +++
Isotropie +++ ++ +++ ++
 Frequentie +++ +++ ++ ++


Meer weten over de nieuwe RadiSense 10? Klik hier voor meer informatie.


Terug naar nieuwsbrief Nr. 45 - DARE!! Nieuwsbrief Herfst 2018

Naar het overzicht van eerdere nieuwsbrieven