Nieuwsbrieven

Gebeurtenissen bij Kiwa Dare worden gecommuniceerd via een nieuwsbrief. Deze wordt gemaild naar geïnteresseerde en gedeeld via onze kanalen. Inschrijven op onze nieuwsbrief?  klik hier.

Het Kalibratie Event 2014

Voor herhaling vatbaar!

Op 26 en 27 november 2014 organiseerden Kalibra, Mybusinessmedia en DARE!! Het Kalibratie Event 2014. Het event vond plaats in Woerden in de grote zaal van DARE!! Over de twee dagen namen meer dan 140 geïnteresseerden uit de industrie aan het event deel. Het event kreeg een zeer hoge waardering en een veel gehoorde vraag was: Volgend jaar weer?

Event

Waar DARE!! al jaren seminars organiseerde is de afgelopen vier jaar voor de vorm van een event gekozen. Hierbij worden interessante inhoudelijke verhalen gecombineerd met stands van relevante leveranciers, die in dezelfde zaal zijn gevestigd. Doordat de stands rondom de toehoorders zijn geplaatst, is er tijdens de pauzes direct contact tussen bezoekers en leveranciers.

Exposanten

Tijdens het event waren naast de organisatoren Kalibra, DARE!! en Mybusinessmedia de volgende bedrijven als exposant aanwezig: VSL, Thales, Rohde & Schwarz, Lighthouse, Keysight Technologies, Fenelab en Caliz. Allen toonaangevende bedrijven en organisaties op het gebied van kalibratie.

Interessante presentatiesInteractie

Het werd direct duidelijk dat het onderwerp kalibratie leeft. Niet alleen door het aantal geïnteresseerden die zich inschreven maar ook door de vragen die tijdens en na de presentaties werden gesteld. Kalibratie blijkt een veelzijdig en lastig onderwerp en door de presentaties en de interactie tussen sprekers en bezoekers zijn het twee zeer nuttige dagen geweest.

Onderwerpen

Gedurende de dag is het onderwerp kalibratie van grof naar fijn behandeld. René Dijkstra en Gerben Visser heetten de bezoekers welkom, waarna Dennis van der Vlugt van DARE!! Services de inleiding kalibratie voor zijn rekening nam. Alle standaard begrippen zoals het verschil tussen kalibratie, justatie en ijken kwamen aan de orde. Zijn presentatie ging naadloos over in de presentatie van Marc Pieksma van het VSL over herleidbaarheid en meetonzekerheid. Hierin werd onder andere besproken hoe het systeem van herleidbaarheid in elkaar zit. "Vanaf de meter en de kilo in Parijs naar de schuifmaat in de industrie en de weegschaal in de winkel." Een nog complexer onderwerp was de meetonzekerheid. Hoe nauwkeurig wordt er gemeten en hoe gaan we hier mee om? Marc maakte dat dit lastige onderwerp voor een ieder goed te begrijpen was.

Kalibratieketen: Zo sterk als de zwakste schakel

Na de koffiepauze nam René Dijkstra opnieuw het woord en maakte duidelijk wat de plaats van kalibratie in de kwaliteitsketen is. Een bedrijf moet zijn eigen processen beschrijven en hierin de kwaliteitsmeetpunten vastleggen. Daarna moet worden vastgesteld welke meetinstrumenten hiervoor geschikt zijn en welke nauwkeurigheid is vereist. Als laatste moet het bedrijf zich ervan overtuigen dat het meetinstrument blijvend geschikt is en hier komt kalibratie om de hoek kijken. Belangrijke boodschap: "Kalibreer alleen wat noodzakelijk is, maar doe dit dan wel goed, dat wil zeggen onder ISO/IEC 17025 accreditatie". Hiermee kan veel geld bespaard worden, terwijl de kwaliteit juist verbeterd!

De mens niet vergetenDuo presentatie

De duo presentatie van Cees Hebing en Edwin ter Velde van Elcid benaderde de problematiek vanuit een geheel ander perspectief. Niet alleen de gebruikte apparatuur, maar juist de mens bepaalt de kwaliteit van het proces. Door de juiste vragen te stellen, kan worden vastgesteld of de processen in een organisatie toereikend zijn. Gemotiveerd personeel is de basis van een kwaliteitsorganisatie.

Een gebruiker aan het woord

Na de lunch nam Hans Boon van Thales het woord. Hans heeft bij Thales rond de 7.000 meetinstrumenten in beheer. Hoe gaat een organisatie met een dergelijk aantal meetinstrumenten om en waar ligt de nadruk? In de presentatie werd een aanpak gegeven die ook door andere organisaties gebruikt kan worden. Ook werd inzicht gegeven in de status van de kalibraties bij Thales en hoe dit de afgelopen jaren werd verbeterd.

"Van kwaad tot erger"

Edwin den Hartog van Kalibra liet zien hoe de eisen in de medische wereld nog veel hoger liggen dan gemiddeld in de industrie. Aan de hand van een kalibratie masterplan liet hij de relaties tussen risico beheer en uitvoering zien. Tevens liet hij zien hoe de eerder gepresenteerde parameters en activiteiten in de praktijk worden toegepast. De presentatie van Lighthouse werd verzorgd door Martin Derks. Hij liet zien hoe kritische parameters in laboratoria en clean rooms onder controle worden gehouden en de relatie tussen de daarbij gebruikte meetinstrumenten en het belang van (on site) kalibraties. Ook het verschil tussen de industrie, bijvoorbeeld de halfgeleider industrie, en de medische wereld kwam aan bod.

Panel discussiePanel

De dag werd afgesloten met een panel discussie, waarbij bezoekers uit de zaal vragen konden stellen aan de sprekers. Daarna werd de dag nog kort samengevat. Al met al twee zeer geslaagde dagen, die om een herhaling vragen. Vanuit de deelnemers kwam deze vraag opvallend vaak naar voren. Ook bleek er behoefte aan een kalibratieforum. Iets waar de organisatoren wellicht in Fenelab verband verder over na zullen denken!


Terug naar nieuwsbrief Nr. 32 - Nieuwsbrief Winter 2015

Naar het overzicht van eerdere nieuwsbrieven