Nieuwsbrieven

Gebeurtenissen bij Kiwa Dare worden gecommuniceerd via een nieuwsbrief. Deze wordt gemaild naar geïnteresseerde en gedeeld via onze kanalen. Inschrijven op onze nieuwsbrief?  klik hier.

Gevolgen Brexit voor CE-markering

Marktpartijen moeten zich voorbereiden op Brexit

Op 22 januari 2018 heeft de Europese Commissie een notitie doen uitgaan, gericht aan alle partijen die betrokken zijn bij CE-markering van producten, over de gevolgen van de op handen zijnde Brexit. Hieronder volgt een samenvatting van de essentie van deze notitie.

Gevolgen

Het Verenigd Koninkrijk (VK) heeft op 29 maart 2017 aangegeven de Europese Unie (EU) te willen verlaten. Dit houdt in dat, tenzij er in overleg een andere datum wordt vastgesteld, het VK vanaf 30 maart 2019 niet langer deel van de EU uitmaakt en een zogenaamd derde land wordt.

Dit heeft ook (grote) gevolgen voor de import en/of export tussen de EU en het VK en daarmee voor de regelgeving rondom CE-markering.

Zo verandert onder andere de rol van distributeurs die nu opeens de rol van importeur krijgen en daarmee andere, lees zwaardere, eisen en verplichtingen. Hetzelfde geldt voor producten die vallen onder een richtlijn die een Europese Geautoriseerde Vertegenwoordiger (European Authorised Representative) vereist, zoals dit bijvoorbeeld het geval is bij Medische of Cosmetische Hulpmiddelen.

Consequenties voor Conformiteitsbeoordelingsprocedures en Aangewezen Instanties

Aangewezen instellingen ofwel Notified Bodies (NB’s) moeten in de EU gevestigd zijn. Aangezien het VK vanaf 30 maart 2019 niet meer tot de EU behoort, zullen NB’s hun status op dat moment verliezen. Dit houdt eveneens in dat bij voornoemde producten betrokken marktpartijen ervoor zorg moeten dragen dat zij op deze datum beschikken over certificaten van in de EU gevestigde NB’s.

Export naar het VK

De notitie gaat voorbij aan de wijzigingen die ongetwijfeld zullen gelden voor het plaatsen van producten op de markt van het VK.

De volledige notitie kan hier gevonden worden.


Terug naar nieuwsbrief Nr. 43 - DARE!! Nieuwsbrief Lente 2018

Naar het overzicht van eerdere nieuwsbrieven