Nieuwsbrieven

Gebeurtenissen bij Kiwa Dare worden gecommuniceerd via een nieuwsbrief. Deze wordt gemaild naar geïnteresseerde en gedeeld via onze kanalen. Inschrijven op onze nieuwsbrief?  klik hier.

DARE!! Projects levert totaaloplossing aan Koninklijke Militaire School België

DARE!! Projects levert 6kW versterker voor plasma research

Op respectievelijk 14 en 22 juni 2017 heeft DARE!! PROJECTS samen met haar klant de Koninklijke Militaire School uit Brussel de FAT(Factory Acceptance Test) en de SAT(Site Acceptance Test) succesvol doorlopen voor de levering van een 10 – 50 MHz Solid State 6kW versterker voor onderzoek aan plasma.

De uiteindelijke oplevering van de versterker is gedaan in FZ Juelich in Duitsland, een onderzoeks instituut waar de eindgebruiker, die lid is van het EUROFusion Consortium, onderzoek gaat verrichten aan de performance van een nieuwe RF antenne die in de zogenaamde Tokamak is geplaatst. In de Tokamak wordt nadat een vacuum is gecreeerd een gasvormig element toegevoegd dat a.g.v. RF energie tot een RF plasma wordt omgezet. (zie fig 1)

    
Fig. 1         Fig. 2

Een grote uitdaging in een plasma opstelling is de zeer sterk, en zeer snel, veranderende impedantie. Voordat er een plasma is, is de impedantie zeer groot en daarmee ook de VSWR. Al het vermogen wordt gereflecteerd terug naar de versterker. Op het moment dat het plasma onsteekt, verandert de impedantie snel van zeer hoog naar zeer laag. Op dat moment wordt d.m.v. een aanpassing circuit de impedantie van het plasma naar 50 ohm getransformeerd.

Tijdens de FAT is de versterker onderworpen aan testen op full power van 6kW, in CW mode bij een belastings impedantie van 50 Ohm, maar ook kortgesloten en open! (Zie fig 2). Door gebruik te maken van speciale ‘rugedized ’ power transistoren, is de afgeleverde versterker in staat, om bij vol vermogen, de grootst mogelijke misaanpassingen te kunnen weerstaan.

 

 


Terug naar nieuwsbrief Nr. 40 - DARE!! Nieuwsbrief Zomer 2017

Naar het overzicht van eerdere nieuwsbrieven