Nieuwsbrieven

Gebeurtenissen bij Kiwa Dare worden gecommuniceerd via een nieuwsbrief. Deze wordt gemaild naar geïnteresseerde en gedeeld via onze kanalen. Inschrijven op onze nieuwsbrief?  klik hier.

DARE!! is jarig en trakteert: Kosteloze EMC-cursus

EMC en Printkaartontwerp

Na het overweldigende succes van de training CE-markering, die door ruim 80 deelnemers werd bezocht, verzorgt DARE!! deze nazomer op dinsdag 12 september opnieuw een kosteloze training. Ditmaal is het onderwerp EMC en Printkaartontwerp.

 

Kosteloos

Deze volledige training (Module 3) waarvoor normaal voor 370 euro in rekening wordt gebracht, wordt in het kader van het 25-jarig bestaan, geheel kosteloos aangeboden. Mis het niet en schrijf nu in op: http://www.dare.nl/home/cursus-emc

Docent

De training wordt verzorgd door Patrick Dijkstra, één van dé autoriteiten op het gebied van EMC en EMC-probleemoplossing. Met meer dan 25 jaar ervaring, kan hij de deelnemers alle ‘ins en outs’ van het EMC-technisch ontwerpen van printkaarten (PCB’s) bijbrengen.

Inhoud

Gedurende de training, die een gehele dag in beslag neemt, komen onder andere de volgende onderwerpen aan bod:

  • De oorzaak van EMC-stoorproblemen – AM-detectie
    De basis eerst. Wat is nu een EMC-probleem? Waardoor wordt het veroorzaakt? Wat zijn potentiele stoorbronnen en ‘slachtoffers’?
  • EMC Filters, componenten en pakkingen
    Eén van de mogelijkheden om EMC-problemen bij de wortel aan te pakken is door op de pint te filteren. Welke componenten zijn hiervoor geschikt en wanneer en hoe kunnen ze het best worden toegepast? Waar moet op worden gelet bij de toepassing van dergelijke componenten en hoe kunnen ze het best worden gedimensioneerd? Waarop te letten bij het gebruik van afscherming?
  • PCB-routing
    Een ander belangrijk aspect waar bij het EMC-technisch ontwerpen op moet worden gelet is hoe de printsporen over de print lopen. Wat zijn de effecten van de verschillende strategieën? Het verschil van aanpak bij enkellaags- dubbellaag en multilaagsprinten. Hoe kunnen de lagen het beste worden ingedeeld?
  • Metingen op PCB-niveau
    'Meten is weten maar weet wat je meet!’ Dit adagium is zeker van toepassing bij EMC. Welke apparatuur is het meest geschikt en hoe kun je het beste meten? Waar moet speciaal op gelet worden en welke fouten kunnen worden gemaakt?
  • Electro Static Discharge (ESD)
    Ook voor ESD geldt: Wat is het en hoe ontstaat het? Hierover bestaan veel misverstanden die in dit deel van de training uit de weg worden geruimd. Wat zijn de effecten van een ESD-ontlading, hoe kun je die herkennen en wat kan eraan gedaan worden?
  • EMC in de ontwikkelfase
    Het belang van EMC-technisch ontwerpen in de ontwikkelfase. Waarom is het belangrijk om dit vanaf het begin mee te nemen? Wat is de juiste aanpak voor verschillende situaties?
  • Emissie bij schakelende voedingen
    Een specifiek onderwerp zijn schakelende voedingen. Deze worden onder andere vanwege hun efficiency meer en meer toegepast. Welke problemen kunnen hierbij optreden en hoe kunnen ze worden voorkomen?
  • Praktijkvoorbeelden
    Aan de hand van een achttal veel voorkomende EMC-problemen wordt de theorie vertaald naar de praktijk. Op een overzichtelijk manier wordt per voorbeeld het probleem en de opstelling beschreven, waarna de gevolgen duidelijk worden gemaakt. Vervolgens wordt aangegeven hoe de bron kan worden gelokaliseerd en de juiste conclusie kan worden getrokken. Tot slot worden de mogelijke oplossingen doorgenomen.

Doelgroep

De training is bedoeld voor ontwerpers van elektronica, engineers en project managers van elektronische / elektrotechnische apparaten en systemen.
Het niveau is MBO met ervaring of HBO elektronica en/of elektrotechniek.

Schrijf nu in op: http://www.dare.nl/home/cursus-emc

Programma

De cursus die de gehele dag in beslag neemt, is volledig verzorgd inclusief twee pauzes, een lunch en een borrel. De ontvangst en inschrijving is tussen 9.00 en 9.30 en zal rond 16.30 worden afgerond. Hierna wordt iedereen uitgenodigd om tijdens een borrel na te praten over de onderwerpen die gedurende de dag zijn langsgekomen. Voor geïnteresseerden wordt een rondleiding langs de EMC-ruimten en testopstellingen verzorgd.

 

 


Terug naar nieuwsbrief Nr. 40 - DARE!! Nieuwsbrief Zomer 2017

Naar het overzicht van eerdere nieuwsbrieven