Nieuwsbrieven

Gebeurtenissen bij Kiwa Dare worden gecommuniceerd via een nieuwsbrief. Deze wordt gemaild naar geïnteresseerde en gedeeld via onze kanalen. Inschrijven op onze nieuwsbrief?  klik hier.

Veldsterkte sensor kalibraties

Door DARE!! Calibrations

Er zijn verschillende manieren om elektromagnetische omgevingsstraling te meten, één hiervan is met behulp van een veldsterktesensor. Een veldsterkte sensor is een probe welke door middel van een aantal kleine antennes de omgevingsstraling kan detecteren en kan meten.

 

Elektrische veldsterktesensoren
Elektrische veldsterktesensoren of E-field probes meten alleen het Elektrisch-veld. De overige velden; bijvoorbeeld het magnetisch-veld (H-) en B- veld worden gemeten met behulp van andere soorten veldsterkte probes.
Er zijn verschillende uitvoeringen van E-veldsterkte probes, waaronder batterij gevoede of probes die gevoed worden via laser licht. Dit laatste type heeft als voordeel dat hij erg klein is en onbeperkt kan blijven meten (duurtest) zonder dat de veldsterkte probe tussentijds opgeladen hoeft te worden.

Om er zeker van te zijn dat de gemeten waarden accuraat zijn is het van groot belang dat de veldsterkte probe gekalibreerd wordt. Tijdens de kalibratie van een veldsterkte probe worden drie verschillende parameters gekalibreerd; zijnde de frequentie response, lineariteit en de an-ISO/IEC tropie.

Tijdens de kalibratie van de frequentie response wordt er met een referentie veldsterkte meter het veld op bijvoorbeeld 20 V/m afgeregeld, en het vermogen wat hiervoor nodig is geregistreerd. Hierna wordt de referentie probe vervangen door de te kalibereren veldsterkteprobe en wordt het geregisteerde vermogen weer gereproduceerd. De gemeten veldsterkte minus de referentie veldsterkte is de gemeten afwijking van de veldsterkte probe.

De linerariteit van een E-veldsterkte sensor wordt bepaald door op één frequentie punt verschillende niveau's aan te bieden bv. 1, 4, 16, 64 en 100 V/m. Hierna worden de waarden van de probe afgelezen. Het verschil ten opzichte van elkaar bepaald de lineariteit van de veldsterkte probe.

 

 

 

 

Kalibratie veldsterkte sensor

 


Voor veldsterkte probes die met meerdere antennes in drie veldrichtingen meet, is het van belang dat deze veldsterkte probe een goede ISO/IEC tropie heeft. Tijdens de an-ISO/IEC tropie meting wordt een veld aangeboden in één gedefinieerde veldrichting en wordt gemeten wat alle individuele assen meten; dus ook de assen die niet in het veld staan. Dit gebeurt op 4 à 5 frequentie punten verspreid over de gehele frequentieband.

Na de kalibratie kan de klant de gevonden correctie (kalibratie) waarden van het instrument gebruiken om metingen uit te voeren en weet hij zeker dat wat hij meet ook correct is.

Safety monitors
Ook wel persoonlijke stralings monitor genoemd. Dit is een draagbaar meet instrument die veelal gebruikt wordt door engineers die werken aan- of in de directe omgeving van zendmasten voor bijvoorbeeld mobiele telefoons, of op andere locaties waar elektromagnetische straling aanwezig is en waar werkzaamheden worden uitgevoerd. De Safety monitors hebben, afhankelijk van de relevante standaard waar deze voor gemaakt is, verschillende niveau's wanneer de monitor een waarschuwingssignaal zal geven, bijvoorbeeld wanneer de persoon te dicht bij de zender komt.

Microwave meters
Om de stralings dichtheid (mW/cm^2) van een magnetron of een afgeschermde behuizing (kooi van Faraday) te controleren kan men een zogenaamde Microwave meter gebruiken. Deze meter is speciaal gemaakt om op één frequentie 2,45 GHz straling te kunnen meten.

Geaccrediteerde kalibratie

Om de E-Field probe, Safety monitors en microwave meters goed en veilig te kunnen gebruiken is het belangrijk dat de instrumenten de juiste waarden aangeven of op het juiste niveau een alarm afgeven. Het risico kan kan anders bestaan dat er verkeerd wordt gemeten of dat de veiligheid van de engineer in gevaar kan komen. Het is derhalve essentieel om het instrument periodiek te laten kalibreren. Standaard wordt een herkalibratie interval van 1 jaar aanbevolen.


Op basis van een geaccrediteerde kalibratie kunt u met aantoonbare zekerheid de gewenste metingen uitvoeren en bent u er zeker van zijn dat uw instrumenten nauwkeurig zijn.
DARE!! Calibrations heeft een RvA accreditie (ISO/IEC 17025) voor het kalibreren van elektrische veldsterkte sensoren in een frequentie bereik van 9kHz tot 40GHz.


Wilt u meer informatie ontvangen over E-field probe kalibraties of andere kalibraties dan kunt u contact opnemen via calibrations@dare.nl of telefoon: 0348 431 807 voor een vrijblijvende offerte of advies.

Terug naar nieuwsbrief Nr. 30 - Nieuwsbrief Zomer 2014

Naar het overzicht van eerdere nieuwsbrieven