EMC-Problemen

Edutorials EMC-Problemen

Hieronder staan instructies en ophelderingen over problemen in het EMC veld. 

Hoe ontwerp ik "first time right"?

Voor minder geld, in één keer goed 

Kosten van non compliancy

U begint vol goede moed aan uw project. Natuurlijk is de eerste uitdaging het correct laten functioneren van uw apparaat of machine. Het is dus heel goed mogelijk dat de CE-markering niet bovenaan uw lijstje staat. Door echter geen rekening te houden met de CE-markering kunt u later in het project voor verrassingen, vertragingen en grote kosten komen te staan.

Bijvoorbeeld: Er zijn onderdelen gebruikt die niet geschikt zijn voor het uiteindelijke toepassingsgebied. U heeft met het budget geen rekening gehouden met de kosten van de testen en onderzoeken. Uw klant eist echter wel van u dat het geleverde aan de wettelijke eisen voldoet en dus CE-gemarkeerd is (dit is natuurlijk ook uw eigen verantwoordelijkheid). Nog een risico dat tijdens de testen en onderzoeken ontdekt kan worden is dat het apparaat niet voldoet aan de van toepassing zijnde richtlijnen. Of aanpassingen nodig zijn of zelfs een heel re-design nodig is om het product alsnog aan de van toepassing zijnde richtlijnen te laten voldoen. Laat in het project kan dit echter grote moeilijkheden met zich meebrengen.

De mogelijkheden nemen af en kosten nemen toe

Gedurende het project neemt u beslissingen. Door die beslissingen nemen de mogelijkheden tot aanpassingen af. Tegelijk nemen de kosten toe. Lapmiddelen als filters, ferrieten en afgeschermde kabels kunnen u wellicht redden maar deze kosten een flinke duit. Onderstaand een paar voorbeelden.

Behuizingen

U kiest voor een bepaald soort behuizing. Vaak worden spuitgietbehuizingen gebruikt waarvoor kostbare matrijzen nodig zijn. Als later in het project blijkt dat het EMC- technisch veel beter (gemakkelijker) is om de connectoren aan een zijde van het apparaat aan te brengen dan is dit eigenlijk onmogelijk omdat de matrijzen of erger de behuizingen al klaar zijn. Dit voorbeeld geldt niet alleen voor spuitgietbehuizingen maar ook voor systeemkasten of standaardbehuizingen. De keuze van de behuizing speelt in belangrijke mate een rol bij hoe moeilijk het is om te voldoen aan de Europese richtlijnen.

Schermen


Een ander voorbeeld is de keuze van het scherm. Een flatkabel van een print naar het scherm zal naar alle waarschijnlijkheid te veel emissie veroorzaken. Zo een concept is later lastig aan te passen maar het ontstoren van een dergelijke constructie kan wel eens onmogelijk blijken.

PLC's

Een PLC is over het algemeen ontworpen voor industrieel gebruik. Indien u een product maakt dat bedoeld is voor huishoudelijk gebruik en het verkeerde type PLC kiest dan kan het wel eens onmogelijk zijn uw product te laten voldoen, doordat de PLC te veel emissie veroorzaakt! (De eisen voor industriële omgeving liggen tenslotte lager dan voor huishoudelijke omgeving.)

Indeling van de printkaart

Een ander veelvoorkomend probleem is de verkeerde indeling van de PCB. Denk hierbij aan een ongunstige keuze voor het grondvlak en het verkeerd plaatsen op de PCB van componenten. Weliswaar functioneert het apparaat, maar er zal een re-design van de PCB nodig zijn om het apparaat aan de norm te laten voldoen.

Zo zijn er nog vele andere voorbeelden te noemen waarbij u achteraf met hoge kosten en een langere doorlooptijd wordt geconfronteerd. Dit is nooit gewenst en bovendien ook niet nodig, want het kan ook in één keer goed!

First time right

Uit voorgaande voorbeelden blijkt dat het loont om direct vanaf het begin de CE- markering in het ontwikkeltraject mee te nemen. Hieronder volgt een stappenplan om het in één keer goed te doen. Ook al lukt dit niet, dan nog loont deze aanpak omdat de aanpassingen minimaal van omvang en relatief eenvoudig, lees goedkoop en snel, te implementeren zullen zijn.

Vaststellen doel en omgeving

Allereerst moet het doel en het toepassingsgebied worden vastgesteld (dit is namelijk voor het vaststellen van de geldende regelgeving (richtlijnen/normen)). Is het een consumentenproduct bedoeld voor gebruik thuis of is het een machine die in een productieomgeving komt te staan? Is het een medisch product? Wordt het in de auto gebruikt? Wordt er gebruik gemaakt van een zender en/of ontvanger? Enz.

Het vaststellen van het toepassingsgebied is van belang omdat op basis hiervan de relevante richtlijnen en normen kunnen worden geselecteerd.

Vaststellen van toepassing zijnde richtlijn(en)

De volgende vraag die beantwoord moet worden, is welke richtlijn(en) van toepassing zijn op het product.

Let op! Het is zeer gebruikelijk dat er meer dan één richtlijn van toepassing is!

Stel uzelf de volgende vragen:

Kan het product storen of gestoord worden?

Zo ja, dan is van toepassing: EMC-richtlijn

Wordt het product aangesloten op het publieke telefoonnet of is het een zender en/of ontvanger?

Zo ja, dan is van toepassing:

R&TTE-richtlijn

Wordt het product aangesloten op een spanning tussen de 50 en 1.000 Volt AC of 75 en 1.500 Volt DC?

Zo ja, dan is van toepassing:

Laagspanningsrichtlijn

Bevinden zich in het product elektrisch aangedreven delen met een intrinsieke functie?

Zo ja, dan is van toepassing:

Machinerichtlijn

Is het product een medisch hulpmiddel?
Worden op basis van de uitkomst van metingen een behandelingswijze vastgesteld of medicijnen verstrekt?

Zo ja, dan is van toepassing:

Richtlijn medische hulpmiddelen

Is het product speelgoed?

Zo ja, dan is van toepassing:

Speelgoedrichtlijn

Wordt een product gebruikt in een voertuig?

Zo ja, dan is van toepassing:

Automotive richtlijn

Kan het product,direct/indirect, de veiligheid van het voertuig in gevaar brengen? (immunity related)

Zo nee, vraag dan een verklaring bij een technische dienst aan.

CE-markering

Er zijn nog een groot aantal andere richtlijnen maar deze hebben minder met het werkgebied van D.A.R.E!! te maken.

Heeft u twijfels? Neem contact met ons op! Wij zijn u gratis van dienst!

Zodra het duidelijk is welke richtlijn(en) van toepassing zijn, kan worden gekeken welke norm(en) per richtlijn van toepassing zijn. Er zijn zeer veel normen voor de diverse richtlijnen dat het te ver voert om deze hier allemaal op te nemen.

Neem contact met ons op voor begeleiding bij het kiezen van de juiste norm! Wij zijn u gratis van dienst!

Het is nu tenminste duidelijk waarmee u bij het ontwikkelen van het product rekening moet houden. Ligt dit niet vast, dan kan het als een wonder worden gezien als het product per ongeluk blijkt te voldoen!

Design en lay-outbeoordeling


U bent klaar met het maken van de schema's, de componentopstelling en de PCB-lay-out. U kunt nu besluiten direct een proto-type te maken. Maar in één dag beoordelen wij uw ontwerp graag. U krijgt van ons een groen licht: Het is prima zo, een heel grote kans dat het in één keer goed is. Een oranje(geel) licht: Nog enkele aanpassingen en dan is het goed of een rood licht: Wij moeten nog eens praten want op deze manier is de kans op succes wel erg klein.

Testen en onderzoeken

Het product is klaar en het is al duidelijk volgens welke normen er getest moet worden. Vraag tijdig een offerte aan en reserveer geheel vrijblijvend een slot. Er gaat kostbare tijd verloren als het product gereed is en er moet nog een offerte (vraag hier offerte aan) worden aangevraagd en ingepland. De gemiddelde wachttijd varieert van twee tot vier weken! Heeft u een slot maar bent u nog niet klaar dan kan er in onderling overleg meestal wel geruild worden. Het is vrijblijvend maar laat u het ons tijdig weten!!!

Productie


Uw product is gereed en voldoet aan alle van toepassing zijnde richtlijnen. U stelt een conformiteitverklaring op en brengt de CE-markering aan op uw product.

Gefeliciteerd! U bent er echter nog niet. Het is van groot belang dat u het product ook zo produceert als u het bij de test heeft aangeboden. Houdt rekening met productspreiding en het aanbrengen van wijzigingen of het toepassen van "equivalente" onderdelen.

Op deze manier ontwikkelt u een product in één keer goed en zet u het zonder problemen en in korte tijd op de markt!

Terug naar overzicht