Nieuwsbrieven

Gebeurtenissen bij Kiwa Dare worden gecommuniceerd via een nieuwsbrief. Deze wordt gemaild naar geïnteresseerde en gedeeld via onze kanalen. Inschrijven op onze nieuwsbrief?  klik hier.

De CE-Design Award

DIS Sensors wint met de “Inclinometer/accelerometer SIL CL2/PLd”

DARE!! test en onderzoekt jaarlijks honderden producten. Lang niet alle ontwerpen komen in één keer met goed resultaat door de testen. We zien echter ook ontwerpen die zich wat EMC en/of veiligheidsontwerp betreft onderscheiden. Elke kwartaal reikt DARE!! de CE-Design Award uit aan een design wat eruit springt. De winnaar krijgt, naast de prachtige award, een lekkere taart uitgereikt. Daarnaast is de eerstvolgende meting of het eerstvolgende onderzoek voor onze rekening.

Dit kwartaal is de winnaar ... DIS Sensors uit Soest.

DIS Sensors staat al ruim vijfentwintig jaar garant voor hoogwaardige sensortechnologie. Zij ontwikkelen, produceren en verkopen sensoren, besturingssystemen en op maat gemaakte elektronica voor diverse toepassingsgebieden vanuit ons hoofdkantoor in Soest, Nederland. Innovatie zit in ons bloed. Het resultaat: kwalitatief hoogstaande producten en oplossingen waarmee DIS Sensors de globale markt bediend. In 2001 heeft DIS Sensors voor het eerst een ISO/IEC 9001 certificaat in ontvangst mogen nemen; de meest recente versie is in 2015 uitgegeven.

 

DIS Sensors staat al ruim vijfentwintig jaar garant voor hoogwaardige sensortechnologie. Zij ontwikkelen, produceren en verkopen sensoren, besturingssystemen en op maat gemaakte elektronica voor diverse toepassingsgebieden vanuit ons hoofdkantoor in Soest, Nederland. Innovatie zit in ons bloed. Het resultaat: kwalitatief hoogstaande producten en oplossingen waarmee DIS Sensors de globale markt bediend. In 2001 heeft DIS Sensors voor het eerst een ISO/IEC 9001 certificaat in ontvangst mogen nemen; de meest recente versie is in 2015 uitgegeven.

Productgamma

DIS sensors biedt een breed scala aan sensoren: voor het meten van inclinatie, trilling en versnelling, maar ook hoeksensoren en inductieve nabijheidssensoren. Daarnaast leveren zij besturingssystemen voor verstelbaar meubilair (domotica), medische hulptoestellen en 'caravan movers'. Deze systemen zijn gebaseerd op standaard producten, maar kunnen ook volledig op maat worden geleverd. DIS Sensors heeft een uitstekende reputatie opgebouwd op het gebied van maatwerkoplossingen en is graag uw partner in innovatie.
Behalve onderdelen is DIS sensors ook in staat om totaaloplossingen aan te bieden inclusief het ontwerp en productie van mechanica en besturingssystemen.

DIS makes sense.

Het product: SIL2/PLd gecertificeerde QG-serie sensoren

Als gevolg van steeds strengere wet- en regelgeving moeten steeds meer machines en installaties voldoen aan de veiligheidsniveaus SIL2 (conform IEC 62061) en PLd (conform ISO/IEC 13489). Dat betekent gebruik maken van componenten die voor dit veiligheidsniveau zijn gecertificeerd. DIS sensors komt tegemoet aan deze vraag en heeft de QG-serie sensoren uitgebreid met redundant uitgevoerde CANopen Safety  sensoren ten behoeve van veiligheidskritische toepassingen. Het gaat hierbij om inclinometers en versnellingsopnemers.



Inclinometers meten de hellingshoek in één of twee assen. De DIS uitvoeringen zijn gebaseerd op de robuuste MEMS-technologie. Het modulaire ontwerp maakt het mogelijk om de sensoren eenvoudig aan te passen aan specifieke wensen. Daarnaast is het bij mogelijk om zelf, met behulp van CAN commando’s, de sensoren aan te passen aan uw voorkeur.

Versnellingsopnemers meten de versnelling in één, twee of drie assen. Ook deze sensoren zijn gebaseerd op de MEMS-technologie. Het verschil met de inclinometers is de grotere bandbreedte waardoor dit type in staat is om ook snellere bewegingen goed en nauwkeurig te meten. Dit maakt deze sensoren geschikt voor onder meer het meten van trillingen in het kader van onderhoud of actieve trillingscompensatie.

Veilige uitvoeringen SIL2 en PLd

Met het beschikbaar komen van de ‘veilige’ uitvoering van deze serie QG-sensoren is het toepassingsgebied flink uitgebreid. Daarbij zijn de componenten gecertificeerd conform zowel SIL2 als PLd. In beide gevallen gaat het om een manier waarmee de risicobeperking van een machine of installatie kan worden gekwantificeerd. De meeste machinebouwers maken gebruik van PL (Performance Level, conform ISO/IEC 13489) vanwege de wat eenvoudiger aanpak. SIL (Safety Integrity Level, conform IEC 62061) kent meer variabelen en lastiger formules maar is wel completer bij vooral het documenteren en vastleggen van gegevens. Bijvoorbeeld met betrekking tot managementactiviteiten en het opstellen van een functioneel veiligheidsplan; gegevens waar steeds meer bedrijven om vragen.

De veiligheid is onder meer gebaseerd op de redundante (dubbele) werking. Daarnaast ook het feit dat de communicatie verloopt via het CANopen Safety protocol EN50325-5 (CiA304) en het continue verifiëren van de juiste werking van alle componenten.

Alle modellen zijn beschikbaar in een standaard behuizing van versterkte kunststof maar ook in een roestvaststalen behuizing. Daarnaast worden de sensoren standaard geleverd met een 1 x M12-aansluiting (IP67) of een wartel/ kabeluitgang (IP68). Wanneer u de sensoren door wilt lussen is het tevens mogelijk om de sensoren te leveren met een 2 x M12 aansluiting

EMC testen

Gezien het brede toepassings gebied van het product dient het aan meerdere normen voor emissie en immuniteit te voldoen:

  • UN agreement Regulation 10 (Rev.5),
  • EN ISO/IEC 14982 (2009) land- en bosbouwmachine
  • EN 13309 (2010) bouwmachines
  • ISO/IEC 13766 (2006) grondverzetmachines

De onderstaande foto geeft een blik op de gestraalde emissie test conform de automotive opstelling volgens de UN agreemen Regulation 10(Rev.5) in de anechoische kamer van DARE!! Measurements. De eis voor gestraalde immuniteit voor automotive toepassingen is doorgaans 30V/mtr. de ISO/IEC 13766 kent echter een verzwaring van de eis van 100V/ mtr.

Alle EMC testen zijn uitgevoerd conform het gezamenlijk opgestelde EMC testplan met als eindresultaat een product dat aan genoemde normen voldoet.  Een prima resultaat en de reden dat de SIL2/PLd inclinometer / accelerometer door het team van engineers van DARE!! Measurements werd gekozen als winnaar van de CE-Design award voor dit kwartaal!

Reactie DIS Sensors

“Wat een verrassing en een bekroning op ons werk om dit complexe ontwikkelingstraject af te sluiten met de CE-Design Award. Wij willen DARE!! bedanken voor de prettige samenwerking en de goede begeleiding. Op naar de volgende testen!”

- Marius van Andel, Product Manager


Ook winnen?

Hieronder nog even het doel en de achtergrond van de CE-Design Award. Wilt u ook winnen? U hoeft niets anders te doen dan uw product bij DARE!! Measurements te laten testen. U bent verzekerd van een goede dienstverlening tegen een kosteffectieve prijs en wellicht bent u de volgende winnaar!

Doel

Het doel van deze CE-Design Award is de aandacht te vestigen op het belang de Europese richtlijnen bij het ontwerp van een product. Nog veel te vaak komt de CE-markering pas in het eindtraject aan bod. Het gevolg is dat veel tijd en geld besteed moet worden om het product aan de Europese regelgeving te laten voldoen. In sommige gevallen is zelfs een compleet redesign nodig.

De CE-Design Award

We willen de ontwerpers van deze producten in het zonnetje gaan zetten en hebben hiervoor de DARE!! CE-Design Award in het leven geroepen. Ieder kwartaal wordt een product gekozen dat wat EMC en/of productveiligheid "boven het maaiveld" uitsteekt. De winnende ontwerper of het winnende ontwerpteam krijgt een trofee evenals een taart uitgereikt en wordt in de DARE!! Nieuwsbrief bekend gemaakt. De eerstvolgende meting of het eerstvolgende onderzoek vindt plaats op onze kosten.

 

Terug naar nieuwsbrief Nr. 38 - DARE!! Nieuwsbrief Herfst 2016

Naar het overzicht van eerdere nieuwsbrieven