Nieuwsbrieven

Gebeurtenissen bij Kiwa Dare worden gecommuniceerd via een nieuwsbrief. Deze wordt gemaild naar geïnteresseerde en gedeeld via onze kanalen. Inschrijven op onze nieuwsbrief?  klik hier.

De CE-Design Award

Techmedic International B.V. wint met de Dyna-Vision

DARE!! test en onderzoekt jaarlijks honderden producten. Lang niet alle ontwerpen komen in één keer met goed resultaat door de testen. We zien echter ook ontwerpen die zich wat EMC en/of veiligheidsontwerp betreft onderscheiden. Elke kwartaal reikt DARE!! de CE-Design Award uit aan een design wat eruit springt. De winnaar krijgt, naast de prachtige award, een lekkere taart uitgereikt. Daarnaast is de eerstvolgende meting of het eerstvolgende onderzoek voor onze rekening.

Dit kwartaal is de winnaar ... het team van Techmedic International B.V. uit Broek op Langedijk!

Het team van Techmedic International B.V.

Techmedic International B.V. (6 personen) ontwikkelt high-end telemedicine en telemonitoring producten voor o.a. ziekenhuizen, medische zorgverleners, verzorgingshuizen, thuiszorg instellingen en ambulance diensten. De producten zijn een combinatie van telecommunicatie en informatie technologie (ICT) voor medische zorg, overal en op afstand. Hiermee is het mogelijk om patiënten 24 uur per dag / 7 dagen per week te monitoren en waar nodig te alarmeren. De missie van Techmedic is het reduceren van patiënt complicaties en letsels tijdens of na een ziekenhuis behandeling. De producten assisteren medisch personeel in het vroegtijdig detecteren van abnormale signalen van de vitale functies in het lichaam van de patiënt. In samenwerking met partners Vodafone en Reitsma wordt deze telemonitoring service overal in Europa aangeboden.

Het product; Dyna-Vision

Dyna-Vision is een medisch toestel ter grootte van een forse mobiele telefoon. Dit toestel meet onder andere het electrocardiogram, zuurstof in het bloed, temperatuur, ademhaling en bloeddruk en verstuurt alle meetgegevens in real-time door naar een server op afstand. Voor het verzenden beschikt het toestel over een ingebouwde WiFi en 3G verbinding. Techmedic International heeft een bijbehorend software programma ontwikkeld waarmee de meetgegevens van een groot aantal patiënten gelijktijdig op een centraal scherm kunnen worden getoond. Wanneer er afwijkingen zijn, alarmeert de software de gebruiker hierover. Een aanvullende unieke eigenschap van de software is dat er gebruik wordt gemaakt van een algoritme wat op basis van deze vitale functies klinische problemen tot 6 uur van tevoren kan voorspellen. Hierdoor kunnen levensbedreigende situaties effectief worden vermeden.

Overview Dyna-Vision

Dyna-Vision wordt met name gebruikt op verpleegafdelingen van ziekenhuizen, waarbij het ECG en de vitale functies eenvoudig bewaakt kunnen worden, dit in tegenstelling tot de dure patiënt monitoren die her en der op de ICU en dergelijke worden gebruikt. Dyna-Vision maakt het daarmee mogelijk dat elke patiënt de best mogelijke monitoring krijgt waardoor onnodige complicaties kunnen worden vermeden.

Om voor ziekenhuizen mogelijk te maken dit product te gebruiken, heeft Techmedic International een 24/7 monitoring service ontwikkeld met een centrale waar verpleegkundigen en artsen de patiënten kunnen volgen. Hierdoor hoeft een ziekenhuis geen apparatuur aan te schaffen en geen extra personeel in te huren. Wanneer bij een patiënt veranderende vitale functies worden geconstateerd, wordt dit direct gemeld aan de verpleegkundige van de afdeling.

De telemonitoring service wordt aangeboden op "pay-per-use" basis waarbij alleen het aantal gemonitorde minuten achteraf in rekening worden gebracht. De benodigde apparatuur wordt door Techmedic International in bruikleen geleverd. Een ziekenhuis kan dus op elk moment en zonder initiële investering starten met de dienst. De tarieven zijn ongekend laag waardoor het voor iedere patiënt mogelijk moet zijn het monitoren te laten uitvoeren.

EMC testen

Gezien het feit dat de Dyna-Vision gebruik maakt van draadloze communicatie technologie dient het product te voldoen aan de EMC eisen die gedefinieerd zijn in de Europese norm EN 301 489-1 en EN 301 489-3 (Radio producten). Vanwege de medische toepassing van het product geldt tevens de EMC norm onder de Medische Hulpmiddelen Richtlijn; EN/IEC 60601-1-2 (Medische elektrische toestellen). En hierbij als aanvullende normen EN 60601-1-11 (thuiszorg omgeving) en IEC 60601-2-47 (ambulante elektrocardiologische producten). Deze normen golden als uitgangspunt voor het EMC testplan, waarin de test condities en functionele eisen van het product gedurende de EMC testen zijn vastgelegd. De Dyna-Vision doorstond deze testen met een zeer goed resultaat!

Testopstelling Dyna-Vision

De resultaten van alle EMC metingen zijn samengevat in een geaccrediteerd EMC test rapport (ILAC) met als conclusie dat het product voldoet aan de gestelde eisen voor emissie en immuniteit. Gezien het feit dat het product gebruik maakt van high end techniek en, gezien het toepassingsgebied, dient te voldoen aan een mix van EMC normen is Techmedic International door de test engineers van DARE!! Measurements gekozen als winnaar van de CE design award van dit kwartaal. Gefeliciteerd!

Persoonlijke reactie Techmedic International B.V. - de heer Rutger Brest van Kempen:

Wij zijn als bedrijf natuurlijk erg vereerd met deze CE Design Award. Ons team heeft hard gewerkt om een product te ontwikkelen dat voldoet aan alle geldende normen. Onze kennis en ervaring hebben geresulteerd in een zeer goed en betrouwbaar medisch product. Daarnaast was onze focus om het proces van de CE certificering zo snel en efficiënt mogelijk te laten verlopen. Nu hebben wij de zekerheid dat ons product veilig is en kunnen wij starten met de internationale uitrol om zoveel mogelijk patiënten de best mogelijke monitoring te bieden. Wij hebben de samenwerking met de engineers van DARE!! als zeer professioneel ervaren en hun inzet heeft ervoor gezorgd dat wij de certificering van het product in een recordtijd hebben kunnen voltooien. Als voorbeeld wil ik expliciet noemen dat het testen met een van de engineers zelfs tot middernacht is doorgegaan, om ons te helpen. Wij willen iedereen bedanken en onze volgende testen zullen wij dan ook zeker weer bij DARE!! onderbrengen.

Nadere informatie: http://www.techmedicinternational.com/


Ook winnen?

Hieronder nog even het doel en de achtergrond van de CE-Design Award. Wilt u ook winnen? U hoeft niets anders te doen dan uw product bij DARE!! Measurements (voorheen DARE!! Consultancy) te laten testen. U bent verzekerd van een goede dienstverlening tegen een kosteffectieve prijs en wellicht bent u de volgende winnaar!

Doel

Het doel van deze CE-Design Award is de aandacht te vestigen op het belang de Europese richtlijnen bij het ontwerp van een product. Nog veel te vaak komt de CE-markering pas in het eindtraject aan bod. Het gevolg is dat veel tijd en geld besteed moet worden om het product aan de Europese regelgeving te laten voldoen. In sommige gevallen is zelfs een compleet redesign nodig.

De CE-Design Award

We willen de ontwerpers van deze producten in het zonnetje gaan zetten en hebben hiervoor de DARE!! CE-Design Award in het leven geroepen. Ieder kwartaal wordt een product gekozen dat wat EMC en/of productveiligheid "boven het maaiveld" uitsteekt. De winnende ontwerper of het winnende ontwerpteam krijgt een trofee evenals een taart uitgereikt en wordt in de DARE!! Nieuwsbrief bekend gemaakt. De eerstvolgende meting of het eerstvolgende onderzoek vindt plaats op onze kosten.

Terug naar nieuwsbrief Nr. 31 - Nieuwsbrief Herfst 2014

Naar het overzicht van eerdere nieuwsbrieven