Nieuwsbrieven

Gebeurtenissen bij Kiwa Dare worden gecommuniceerd via een nieuwsbrief. Deze wordt gemaild naar geïnteresseerde en gedeeld via onze kanalen. Inschrijven op onze nieuwsbrief?  klik hier.

De CE-Design Award

Moog wint met de "Control Force Measurement"

DARE!! test en onderzoekt jaarlijks honderden producten. Lang niet alle ontwerpen komen in één keer met goed resultaat door de testen. We zien echter ook ontwerpen die zich wat EMC en/of veiligheidsontwerp betreft onderscheiden. Elke kwartaal reikt DARE!! de CE-Design Award uit aan een design wat eruit springt. De winnaar krijgt, naast de prachtige award, een lekkere taart uitgereikt. Daarnaast is de eerstvolgende meting of het eerstvolgende onderzoek voor onze rekening.

Dit kwartaal is de winnaar ... Moog te Nieuw Vennep

 

 

Moog is in 1951 opgericht door William C. Moog (uitvinder, entrepeneur en visionair) in de Verenigde Staten. Het eerste product, een electro-hydraulische servoklep, werd ontwikkeld in een gehuurde ruimte op de verlaten Proner luchthaven in East Aurora (New York).
Moog ontwerpt, produceert en integreert precisie motion control producten en oplossingen voor een verscheidenheid aan industriële toepassingen. Hierbij kan gedacht worden aan kunststof, metaalvorming, stroomopwekking, staalproductie, test en simulatie, windenergie, motorsport en meer. Het Moog productaanbod omvat test en simulatie systemen, servokleppen, servoactuatoren, hydraulische pompen, servomotoren, sleepringen en servoaandrijvingen.
Moog in Nieuw Vennep, onderdeel van de Moog Industrial Group, is ontstaan vanuit FCS, welke voortkomt uit Fokker. Moog in Nieuw Vennep ontwerpt en produceert producten en systemen voor test, simulatie en haptics die worden gebruikt in de auto, luchtvaart, defensie industrie. Daarnaast is er een afdeling voor medische simulatie. Het bedrijf is sinds 2011 onderdeel geworden van de Moog Space en Defense Group.

Het product

Het product betreft een 'Control Force Measurement' afgekort 'CFM'

De CFM is een multifunctionele meet-kit, die voornamelijk in de luchtvaart industrie zijn functie kent. Met deze kit kan van elke control in de cockpit (pedalen, stuurwiel en/of sticks) een kracht-weg diagram worden bepaald. Van deze metingen wordt een computermodel gemaakt, en dit model wordt in een vliegtuigsimulator gebruikt om ervoor te zorgen dat het vliegen in deze simulator precies zo aanvoelt als in het (echte) vliegtuig.
De CFM-kit bestaat uit een compacte data acquisitie unit (eigen ontwerp) met sensoren en een actuator. Via een Ethernet verbinding communiceert deze met een PC. De sensoren zijn o.a. loadcellen om de krachten op voetpedalen te meten, een stringpotmeter om positie te meten, en een inclinometer voor hoekmeting.
De CFM kan vervolgens weer in de simulator gebruikt worden om te verifiëren hoe goed deze qua gevoel overeenkomt met het echte vliegtuig.

Nadere informatie over Moog is te lezen op de website.

EMC testen

Wegens de CE-markering is de CFM getest op elektromagnetische compatibiliteit conform de relevante en geharmoniseerde productnorm; EN61326-1 (electrical equipment for measurement, control and laboratory use - EMC requirements). Voor de EMC testen is de CFM beproefd op geleide- en stalende emissie (eletromagnetische uitstraling) en zijn er verschillende immuniteitstesten gedaan om vast te stellen of de CFM bestand is tegen puls storingen (o.a. ESD, EFT/Burst en Surge) en ingestraald veld. De onderstaande foto geeft een blik op deze ingestraald veldsterkte test waar een elektromagnetisch veld wordt opgewekt door middel van de RadiField® Triple A veldgenerator in de anechoische kamer van DARE!! Measurements.



Alle EMC-testen zijn uitgevoerd conform het gezamenlijk opgestelde EMC testplan en het eindresultaat van deze testen was dat de CFM met slechts 1 kleine aanpassing aan de eisen van de EMC-norm voldeed. Een prima resultaat en de reden dat de CFM door het team van engineers van DARE!! Measurements werd gekozen als winnaar van de CE-Design award voor dit kwartaal!

Reactie Moog

"Ik ben zeer tevreden met het resultaat. Normaal gesproken worden we in de zoektocht naar emissie en immuniteit problemen prima ondersteund door de engineers van DARE!!, maar in dit geval was dat niet nodig."

- Mark van Nobelen, Electronics Design Engineer

 


Ook winnen?

Hieronder nog even het doel en de achtergrond van de CE-Design Award. Wilt u ook winnen? U hoeft niets anders te doen dan uw product bij DARE!! Measurements te laten testen. U bent verzekerd van een goede dienstverlening tegen een kosteffectieve prijs en wellicht bent u de volgende winnaar!

Doel

Het doel van deze CE-Design Award is de aandacht te vestigen op het belang de Europese richtlijnen bij het ontwerp van een product. Nog veel te vaak komt de CE-markering pas in het eindtraject aan bod. Het gevolg is dat veel tijd en geld besteed moet worden om het product aan de Europese regelgeving te laten voldoen. In sommige gevallen is zelfs een compleet redesign nodig.

De CE-Design Award

We willen de ontwerpers van deze producten in het zonnetje gaan zetten en hebben hiervoor de DARE!! CE-Design Award in het leven geroepen. Ieder kwartaal wordt een product gekozen dat wat EMC en/of productveiligheid "boven het maaiveld" uitsteekt. De winnende ontwerper of het winnende ontwerpteam krijgt een trofee evenals een taart uitgereikt en wordt in de DARE!! Nieuwsbrief bekend gemaakt. De eerstvolgende meting of het eerstvolgende onderzoek vindt plaats op onze kosten.

Terug naar nieuwsbrief Nr. 37 - Nieuwsbrief Zomer 2016

Naar het overzicht van eerdere nieuwsbrieven