Nieuwsbrieven

Gebeurtenissen bij Kiwa Dare worden gecommuniceerd via een nieuwsbrief. Deze wordt gemaild naar geïnteresseerde en gedeeld via onze kanalen. Inschrijven op onze nieuwsbrief?  klik hier.

De CE Design Award

Ascom Tateco B.V. wint met de "room controller" NIRC2

Ook dit kwartaal reikt DARE!! de CE Award uit voor een product wat voortreffelijk presteert tijdens een EMC- en/of Veiligheidstest. Dit keer wordt Ascom Tateco B.V. uit Alphen aan den Rijn in het zonnetje gezet met de "room controller" NIRC2.

Ook dit kwartaal heeft DARE!! weer een design geselecteerd dat er wat betreft EMC of productveiligheid uitspringt. Het bedrijf dat deze CE Design Award wint, krijgt naast de prachtige award een lekkere taart uitgereikt. Daarnaast is de eerstvolgende meting of het eerst volgende onderzoek voor onze rekening!

DARE!! test en onderzoekt jaarlijks honderden producten. Lang niet alle ontwerpen komen in één keer met goed resultaat door de testen. We zien echter ook ontwerpen die zich wat EMC en/of veiligheidsontwerp betreft onderscheiden.

En de winnaar is….
Het team van Ascom Tateco B.V. uit Alphen aan den Rijn.

Ascom Wireless Solutions is een internationaal opererend bedrijf dat is gespecialiseerd in de levering van draadloze communicatie ten behoeve van "mission-critical" dienstverlening. De focus ligt hierbij op communicatie in de gezondheidszorg; ziekenhuizen, verpleeghuizen en zelfstandig wonen. Het bedrijf heeft ontwikkelafdelingen in Zweden, Amerika en Nederland. In Zweden worden de draadloze producten zoals VoWiFi en IP-DECT handsets en base-stations ontwikkeld. In Nederland en Amerika ligt de focus op verpleegoproepsystemen.

De rode draad door de Ascom productlijn is "messaging" op basis van het unieke Unite™ protocol. Met andere woorden, het verzamelen van oproepen, alarm statussen en andere gegevens en die weergeven op een variëteit van handsets en displays. Het credo van Ascom is: De juiste persoon, op de juiste plaats op de juiste tijd. Met de recente acquisitie van een grote Amerikaanse producent van verpleegoproepapparatuur is Ascom mondiaal gezien de grootse speler in de verpleegoproepmarkt geworden.

Ascom heeft in Nederland twee vestigingen: Ascom Nederland B.V. in Utrecht, dat is de verkooporganisatie voor de Benelux en Ascom Tateco B.V. in Alphen aan den Rijn. Het Alphense team is ongeveer 15 personen groot en verantwoordelijk voor de soft- en hardware ontwikkeling alsmede de technische documentatie.

De "room controller": NIRC2
De geteste "room controller" (NIRC2) is een Linux platform, ondergebracht in de verlichtingsarmatuur van een "kamerlamp". Dit is de lamp met gekleurde lichtvelden die doorgaans in een ziekenhuis boven de deur gemonteerd wordt om de oproep van een patiënt of aanwezigheid van een zuster te visualiseren. De room controller verzorgt de afhandeling, distributie en bewaking van oproepen die gemaakt worden met de perifere apparatuur bij het bed of in de natte ruimte.

Dit product valt door zijn technische opbouw en beoogde toepassingsgebied onder verschillende richtlijnen voor de CE markering. Zo wordt er onder andere gebruik gemaakt van een draadloze communicatie interface waardoor het product ook dient te voldoen aan de R&TTE Richtlijn. Onder deze richtlijn dient het product te voldoen aan EMC en productveiligheid eisen. Om aan te kunnen tonen dat de room controller inclusief randapparatuur voldoet aan de essentiële eisen van de richtlijnen zijn er testen uitgevoerd in de ISO/IEC 17025 geaccrediteerde laboratoria van DARE!! Consultancy op basis van de verschillende geharmoniseerde normen, waaronder de EN60950 (LVD ITE) en EN301 489-01/-3 (EMC R&TTE). Aan de hand van deze uitgebreide testen en onderzoeken werd duidelijk dat de room controller voldoet aan alle gestelde eisen, waardoor het product kan worden voorzien van een CE-markering.

Persoonlijke reactie van de heer Harold Luik, senior hardware engineer bij Ascom Tateco B.V., belast met de begeleiding van keuringen van de diverse producten:

Zo'n 20 jaar geleden, toen EMC echt een issue begon te worden, werd extern testen door menig ontwerper, inclusief mijzelf, als moeilijk, duur en overbodig beschouwd. Dat werd nog eens versterkt door voormalige monopolisten die ons voorhielden wat je allemaal moest doen en er dreigend bij vertelden wat er met je bedrijf zou gebeuren als je dat niet deed! Wat een genot was het toen ik zo'n twaalf jaar geleden voor het eerst bij DARE!! over de vloer kwam; plotseling waren daar mensen die gedreven zijn om ons product met raad en daad door de keuring te helpen. Vroeger was het een hele lastige klus om een apparaat te laten keuren, tegenwoordig is het de "kick" om dat kunstje te doen. Al mijn EMC kennis heb ik bij DARE!! opgedaan en tot op de dag van vandaag is Patrick Dijkstra, een van de oprichters, niet te beroerd om jou mee te slepen naar een white-board om vervolgens op een hele simpele wijze uit te leggen hoe je iets moet ontwerpen. Dat… is de kracht van DARE!!

Nadere informatie: http://www.ascom.com/ws/en/index-ws/systems-division/ascom-telecareip.htm#overview

Ook winnen?
Hieronder nog even het doel en de achtergrond van de CE-Design Award. Wilt u ook winnen? U hoeft niets anders te doen dan uw product bij DARE!! Consultancy te laten testen. U bent verzekerd van een goede dienstverlening tegen een kosteffectieve prijs en wellicht bent u de volgende winnaar!

Doel
Het doel van deze CE design award is de aandacht te vestigen op het belang de Europese richtlijnen bij het ontwerp van een product. Nog veel te vaak komt de CE-markering pas in het eindtraject aan bod. Het gevolg is dat veel tijd en geld besteed moet worden om het product aan de Europese regelgeving te laten voldoen. In sommige gevallen is zelfs een compleet redesign nodig.

De CE Award
We willen de ontwerpers van deze producten in het zonnetje gaan zetten en hebben hiervoor de DARE!! CE Design Award in het leven geroepen. Ieder kwartaal wordt een product gekozen dat wat EMC en/of productveiligheid "boven het maaiveld" uitsteekt. De winnende ontwerper of het winnende ontwerpteam krijgt een trofee evenals een taart uitgereikt en wordt in de DARE!! nieuwsbrief bekend gemaakt. De eerstvolgende meting of het eerstvolgende onderzoek vindt plaats op onze kosten.


Terug naar nieuwsbrief Nr. 26 - Nieuwsbrief Zomer 2013

Naar het overzicht van eerdere nieuwsbrieven