Nieuwsbrieven

Gebeurtenissen bij Kiwa Dare worden gecommuniceerd via een nieuwsbrief. Deze wordt gemaild naar geïnteresseerde en gedeeld via onze kanalen. Inschrijven op onze nieuwsbrief?  klik hier.

De CE-Design Award

PROCENTEC is de winnaar

DARE!! test en onderzoekt jaarlijks honderden producten. Lang niet alle ontwerpen komen in één keer met goed resultaat door de testen. We zien echter ook ontwerpen die zich wat EMC en/of veiligheidsontwerp betreft onderscheiden. Elke kwartaal reikt DARE!! de CE-Design Award uit aan een design wat eruit springt. De winnaar krijgt, naast de prachtige award, een lekkere taart uitgereikt. Daarnaast is de eerstvolgende meting of het eerstvolgende onderzoek voor onze rekening.

Dit kwartaal is de winnaar... PROCENTEC uit Wateringen.

Het bedrijf: "PROCENTEC"

PROCENTEC is al twintig jaar de partner voor digitale datacommunicatieoplossingen op het gebied van industriële automatisering. Zij ontwikkelen de producten die nodig zijn om een meet- en stuurbaar netwerk in te richten. Innovatie en de behoeften van de klant staan daarbij hoog in het vaandel. Daarom staan hun specialisten altijd klaar om eindgebruikers te ondersteunen tijdens implementatieprocedures, certificeringstrajecten en storingen. Naast troubleshooting en maintenance bieden ze ook trainingen voor PROFIBUS en PROFINET. PROCENTEC is een internationaal erkend Competence Center en beschikt over uitgebreide kennis van veldbus- en Industrieel Ethernet protocollen in de fabrieks- en procesautomatisering.

Het product: "Atlas"

Atlas is de visie van PROCENTEC op het gebied van diagnostiek voor Industrieel Ethernet. Via de Internet of Things (IoT) wordt steeds meer aan elkaar verbonden, met als infrastructuurbasis: Ethernet. Momenteel is er binnen de industriële automatisering een verschuiving gaande van de traditionele veldbussystemen naar Industrieel Ethernet. Om de complexiteit van Industrieel Ethernet netwerken in kaart te brengen, lanceert PROCENTEC op de Hannover Messe: Atlas.

Atlas maakt het netwerk inzichtelijk en zorgt voor een hoog gebruiksgemak door een intuïtieve web-interface. Netwerkdiagnose voorkomt kostbare downtime in installaties en leidt daarom altijd tot een hoger rendement op de investering met een goed doordachte strategie voor diagnose.

Aangezien Atlas in industriële omgevingen geplaatst zal worden, is het belangrijk dat deze voldoet aan de Europese richtlijnen voor EMC.

Bij de uitvoering van een EMC (elektromagnetische compatibiliteit) test wordt de elektronica van het te testen product op verschillende manieren getest. Het eerste wat wordt bekeken is hoeveel elektromagnetische straling het product uitstraalt: emissie. Deze emissie kan zowel door de lucht als via verbonden kabels worden uitgestraald. Als tweede wordt er gekeken of het product ook bestand is tegen elektromagnetische straling van buitenaf: immuniteit. Bij immuniteit wordt er gekeken naar instraling die zowel via de lucht als via de kabel het product kan beïnvloeden. Naast deze emissie en immuniteit testen, wordt er ook getest of het product bestand is tegen: ESD (statische ontladingen), EFT (elektrische pulsen) en Surge (gesimuleerde blikseminslag).

Bij Atlas is er in een vroeg stadium al rekening gehouden met eventuele problemen die zich kunnen voordoen bij de EMC testen. Zo is er al tijdens het maken van de schema’s bij de verschillende onderdelen goed in de bijbehorende datasheets gekeken. Hierna is er in de schema’s nog een extra filtering toegevoegd in de sub-schema’s. Deze plekken van extra filtering zijn gekozen omdat ze relatief ver bij de voeding vandaan liggen of omdat juist deze onderdelen voor EMC problemen konden zorgen.

Een EMC kritisch onderdeel dat bij Atlas wordt gebruikt is een schakelende voeding. Door op hoge frequentie te schakelen kan er een zeer efficiënte voeding worden gemaakt. Deze frequentie heeft wel als nadeel dat er emissie wordt geïntroduceerd. Om deze emissie te beperken is hier extra kritisch naar gekeken.

EMC testen

De EMC metingen zijn uitgevoerd volgens CB-Scheme.  Het CB-Scheme is een internationaal programma ontworpen door de International Electrotechnical Commission for Electrical Equipment (IECEE). Dit is om de wereldwijde acceptatie van EMC en productveiligheids-testen tussen laboratoria en certificatie-instellingen onderling mogelijk te maken.

Het IEC CB-Scheme is een multilaterale overeenkomst die de internationale certificatie van elektronische producten mogelijk maakt, zodat één enkele certificatie wereldwijde markttoegang verzekert. Meer informatie over CB-Scheme kunt vinden op http://www.dare.nl/cb-scheme.

Bovenstaand de afbeelding van de gestraalde emissie meting boven 1 GHz. in de anechöische kamer.  De ATLAS kwam zonder problemen door deze en andere EMC metingen heen, een prima resultaat en de reden dat de ATLAS door het team van engineers van DARE!! Measurements werd gekozen als winnaar van de CE design award voor dit kwartaal!

 

Reactie Procentec:

“Een enorme verrassing en natuurlijk supergaaf dat wij deze CE Design Award hebben gewonnen. Trots op ons ontwikkelteam dat hier hard voor heeft gewerkt!” – Oscar Abbenhuis, Product Manager


Ook winnen?

Hieronder nog even het doel en de achtergrond van de CE-Design Award. Wilt u ook winnen? U hoeft niets anders te doen dan uw product bij DARE!! Measurements te laten testen. U bent verzekerd van een goede dienstverlening tegen een kosteffectieve prijs en wellicht bent u de volgende winnaar!

Doel

Het doel van deze CE-Design Award is de aandacht te vestigen op het belang de Europese richtlijnen bij het ontwerp van een product. Nog veel te vaak komt de CE-markering pas in het eindtraject aan bod. Het gevolg is dat veel tijd en geld besteed moet worden om het product aan de Europese regelgeving te laten voldoen. In sommige gevallen is zelfs een compleet redesign nodig.

De CE-Design Award

We willen de ontwerpers van deze producten in het zonnetje gaan zetten en hebben hiervoor de DARE!! CE-Design Award in het leven geroepen. Ieder kwartaal wordt een product gekozen dat wat EMC en/of productveiligheid "boven het maaiveld" uitsteekt. De winnende ontwerper of het winnende ontwerpteam krijgt een trofee evenals een taart uitgereikt en wordt in de DARE!! Nieuwsbrief bekend gemaakt. De eerstvolgende meting of het eerstvolgende onderzoek vindt plaats op onze kosten.

Terug naar nieuwsbrief Nr. 39 - DARE!! Nieuwsbrief Lente 2017

Naar het overzicht van eerdere nieuwsbrieven