Volautomatische EMC-testen

RadiMation: Flexibel niet Complex!!

RadiMation® combineert in één geïntegreerd pakket alle EMC-testen. Dit zowel voor immuniteit- en emissietesten als voor geleide- en stralende EMC-testen. RadiMation is zo opgezet dat het in de gehele EMC testfaciliteit gebruikt kan worden. De RadiMation programmatuur heeft tot doel EMC-testen op apparaten uit te voeren. Dit is fundamenteel anders dan veel andere EMC-testprogrammatuur, die geschreven is om EMC-meetapparatuur aan te sturen. Daarnaast is RadiMation volledig merkonafhankelijk; alle door de leverancier ondersteunde EMC-meetinstrumenten worden ook door RadiMation ondersteund.

In plaats van slechts één enkele EMC-test te automatiseren, kan de gebruiker van RadiMation® complete testen uitvoeren. RadiMation® is ontwikkeld in nauwe samenwerking met erkende EMC-laboratoria. Het hart van dit pakket is een gesloten lussysteem welke dusdanig geoptimaliseerd is dat metingen snel en accuraat uitgevoerd kunnen worden. Met dit pakket kan ieder willekeurig merk EMC-testapparatuur aangestuurd worden, het ondersteunt alle normen, zoals civiel, Automotive, militair en luchtvaart en de testresultaten kunnen gemakkelijk geëxporteerd worden. Testen die met regelmaat uitgevoerd worden, kunnen worden vastgelegd en in serie worden uitgevoerd zonder tussenkomst van een engineer. Al deze eigenschappen tezamen met de controle van het te testen apparaat (EUT) en het automatisch genereren van een testrapport maakt volautomatisch EMC-testen een realiteit.

Effectief

Het uitvoeren van EMC-metingen kan een tijdrovende bezigheid zijn. Daarom is in het RadiMation® pakket de softwarebesturing van de testinstrumenten geoptimaliseerd tot op het niveau waar de dwell-tijd op ieder frequentie punt de enige beperkende factor is geworden. Testen die regelmatig gebruikt worden, kunnen opgeslagen worden in een zogenaamde technische set-up file (TSF) welke direct refereert aan de van toepassing zijnde norm. Dit voorkomt dat testengineers de settings steeds opnieuw in moeten stellen, het verlaagt het aantal fouten en maakt het in serie testen mogelijk.

De test set-up files kunnen in serie (sequenties) worden uitgevoerd zodat alle testen zonder tussenkomst van een engineer kunnen plaatsvinden. Sequenties kunnen worden opgeslagen voor toekomstig gebruik. Verder hoeft de informatie maar eenmaal in RadiMation® ingevoerd te worden hetgeen de snelheid verhoogt en de kans op fouten verkleint.

Gebruikersvriendelijk

Alle modules in RadiMation® hebben hetzelfde uiterlijk en gebruik (Look en Feel). Hierdoor is een engineer die al een bepaalde module gebruikt, snel ingewerkt in de andere modules. Voor iedere module worden alle settings en andere informatie zoveel mogelijk op één scherm getoond. Op deze manier heeft de engineer een duidelijk overzicht van de test die uitgevoerd gaat worden en welke settings de software hiervoor gebruikt.

Automatische rapportgenerator

Omdat alle informatie voor een testrapport in RadiMation® beschikbaar is, kan het rapport automatisch gegenereerd worden. De testengineer moet alleen nog de opmerkingen en de conclusie toevoegen. Alle informatie, goedkeur/afkeur, beoordelingen, grafieken, gebruikte testapparatuur en EUT-gerelateerde data worden overgezet naar een standaard wordprocessor naar keuze zoals Microsoft Word® of Excel®. Het uiterlijk van het rapport kan helmaal naar eigen wens opgemaakt worden omdat de standaardformulieren gemakkelijk aangepast kunnen worden met trefwoorden die de testdata representeren.

Drivers

Er zijn voor meer dan 3.000 instrumenten drivers beschikbaar. Al deze drivers zijn in het pakket opgenomen en nieuwe drivers worden kosteloos ontwikkeld voor commercieel beschikbare EMC-apparatuur, mits deze nog wordt ondersteund door de fabrikant.

Modulair

Door de modulaire opbouw kunnen verschillende functionele niveaus gevormd worden. De volgende modules zijn beschikbaar:

 • Gestraalde immuniteit
 • Geleide emissie
 • Geleide immuniteit
 • ESD, EFT/Burst, Surge (handmatig)
 • Gestraalde emissie
 • Rapportgenerator
 • Data export

Ondersteuning van alle EMC-normen

RadiMation® ondersteunt alle Militaire, Automotive en Civiele normen en zelfs door de klant gedefinieerde specifieke testen. Momenteel wordt RadiMation® in de onderstaande velden gebruikt:

 • Elektronica in voertuigen (Automotive)
 • Luchtvaart elektronica
 • Telecom apparatuur
 • Onderwijs (Hogeschool/Universiteiten)
 • Medische apparatuur
 • Defensie/Militaire apparatuur
 • Consumenten elektronica
 • Industrie (machines, systemen en installaties)
 • R&D

Open

De software is op drie manieren open. Als eerste en meest belangrijke kan de RadiMation® software alle merken instrumenten aansturen. Zolang het apparaat een interface heeft via GP-IB USB of RS-232 kan het aan het systeem gekoppeld worden.

Er kan voor ieder soort instrument zonder extra kosten een device-driver geschreven worden. De gebruikers kunnen ook zelf device-drivers schrijven met behulp van configureerbare drivers.

Ten tweede kan de data op vele manieren geëxporteerd worden. Knippen en plakken, exporteren naar Excel formaat of in een komma gescheiden bestand zijn manieren om maximale flexibiliteit te bereiken en veel profijt te hebben van de verkregen resultaten. Ten derde kan het pakket in grote mate aan de eisen van de gebruiker aangepast worden. Alle functionaliteiten kunnen op verschillende niveaus voor iedereen beschikbaar gesteld worden of aan een beperkt aantal personen worden toegekend. Al deze punten geven u als klant keuzevrijheid. Vrijheid in het selecteren van uw favoriete meetinstrument, de beste wordprocessor, database of spreadsheet.

Flexibel

De RadiMation® programmatuur is uiterst flexibel. Terwijl aan de ene kant een point-and-click filosofie is geïmplementeerd heeft de gebruiker de mogelijkheid de software naar zijn eigen smaak en op de eigen situatie toegespitst in te richten. Zo kan alle apparatuur van de test-site worden opgeslagen zodat deze direct oproepbaar is. Daarnaast is de volgorde van events in te stellen. Zo kan ervoor gekozen worden eerst de antenne te bewegen, daarna de draaitafel en vervolgens de polarisatie van de antenne gevolgd door de frequentiestap. Hiermee kan de testsnelheid worden geoptimaliseerd op basis van de snelheid van de losse instrumenten.

Ondersteuning van de engineer

EMC-testengineers zijn hoog opgeleide en zeer ervaren mensen. Uit oogpunt van motivatie en kostenbesparing is het belangrijk dat engineers geen "vervelende klusjes" hoeven te doen zoals:

het EUT in de gaten houden;
het opstellen van de rapportage;
de meetgegevens bij elkaar zoeken en beheersbaar houden;
het steeds opnieuw configureren van de testopstelling.
Herleidbare resultaten

Voor kwaliteitscontrole en het zoeken naar fouten achteraf is het noodzakelijk dat niet alleen de verwerkte resultaten maar ook alle ruwe data worden opgeslagen. In geval van onbegrepen fenomenen kan bestudering van alle resultaten de oorzaak van deze gebeurtenis verhelderen en kunnen er soms zelfs herberekeningen van de ruwe data worden gemaakt.

Om de testopstelling volledig operationeel te kunnen gebruiken, worden vooraf verschillende controles uitgevoerd.

Systeem vereisten

De RadiMation® software werkt (en is getest) met Windows 7® (32-bits en 64-bits) en Windows 8® (32-bits en 64-bits) operating systeem op een specifiek voor testen ingerichte PC met 1 GB RAM (minimaal 512 Mb RAM vrij) of meer, met een kloksnelheid van meer dan 2 GHz.

Huidige versie

Zie voor de huidige versie: http://wiki.dare.nl/wiki/index.php/RadiMation_Versions

RadiMation Forum

Voor het laatste RadiMation nieuws en de laatste RadiMation updates, klik hier.

Gratis RadiMation Test

DARE!! Instruments biedt u een gratis RadiMation test aan. Klik hier om u aan te melden. Er wordt zo spoedig mogelijk contact met u opgenomen.

Wederverkopers

Klik hier voor een volledige lijst van RadiMation Wederverkopers.

Brochure

Klik hier voor de RadiMation brochure in pdf-formaat (Engelstalig).

Referenties

RadiMation® wordt gebruikt door een honderden internationale klanten in vele gebieden.

Voor meer informatie over RadiMation of één van de andere producten van DARE!! Instruments kunt u gebruik maken van onderstaand contactformulier.