ILAC: uw paspoort naar de wereld

Toekomstgerichte geaccrediteerde meetrapporten en certificaten 

Wat is de waarde van onze rapporten? Deze simpele vraag is niet eenvoudig te beantwoorden. Zo vormt enerzijds accreditatie de basis voor kwaliteit. Aan de andere kant sluiten landen verdragen of overeenkomsten met elkaar. Hierin wordt bijvoorbeeld vastgelegd dat zij producten van elkaar binnen hun grenzen toestaan. Het International Laboratory Accreditation Cooperation (ILAC) speelt hierbij een steeds belangrijkere rol.

Recent hebben ILAC, IAF en IEC een belanrijke overeenkomst gesloten die de wederzijdse erkenning van certificaties, test- en kalibratieresultaten regelt.

Accreditatie

DARE!! is geaccrediteerd door de Raad voor Accreditatie (RvA). De RvA maakt deel uit van European Accreditation (EA). EA is als Recognised Regional Cooperation Body aangesloten bij ILAC.

De RvA is een zogenaamd full member van ILAC: http://ilac.org/ilac-membership/

ILAC geaccrediteerde metingen en kalibraties worden wereldwijd erkend.

ILAC drijft op een internationaal systeem van wederzijdse erkenningsovereenkomsten (mutual recognition arrangements).

Doel ILAC

Het doel van ILAC is een toenemend gebruik en acceptatie door zowel industrie als overheden van de resultaten van geaccrediteerde laboratoria, inclusief de resultaten van laboratoria in andere landen.

Op deze manier wordt het vrijhandelsdoel van "een product eens getest en overal geaccepteerd" gerealiseerd. Meer informatie over rol en doel van ILAC kan worden gevonden in de ILAC Brochure (UK).

De rol van de Europese Unie

De Europese Unie (EU) sluit met verschillende andere landen wederzijdse erkenningsovereenkomsten (Mutual Recognition Agreement = MRA). Dit houdt in dat landen de producten van elkaar accepteren. De EU heeft onder andere MRA's met:

  • de Verenigde Staten
  • AustraliĆ«
  • Canada
  • IsraĆ«l
  • Nieuw-Zeeland

Een volledige overzicht van de deelnemende landen en de teksten van de diverse MRA's kunnen worden gevonden op de site van Europese Gemeenschap.

ILAC versus het CB scheme

Naast ILAC bestaat het zogenaamde "CB scheme" van IECEE. Dit is een schema dat min of meer parallel aan accreditatie operereert. Het richt zich met name op productveiligheid en is gebaseerd op de internationale IEC normen die ook grotendeels in Europa onder de geharmoniseerde normen vallen. Het is een gegeven dat een aantal landen alleen rapporten en certificaten uitgegeven onder dit schema accepteert, terwijl een andere groep landen juist alleen met ILAC rapporten genoegen neemt.

Keuzevrijheid

Het systeem van zelfcertificering heeft geleid tot een open markt met concurrentie en met de daarbij behorende keuzevrijheid. Dit is een groot goed. Zoals algemeen bekend leidt keuzevrijheid tot een betere dienstverlening en lagere prijzen. Al met al een goede reden om zaken te doen met RvA - EA - ILAC geaccrediteerde laboratoria.

Terug naar overzicht